KBC Overpelt
Krachtbalclub Overpelt

Geschiedenis


In het gezegende jaar 1979 - op 26 augustus om precies te zijn - werd een unieke sport aan het Overpeltse sportlandschap toegevoegd. Onder impuls van een immer bedrijvige Jef Vanbussel startten enkele door de wol geverfde oud-krachtballers, afkomstig van Mona Lisa Houtmolen, met een paar nieuwelingen krachtbalclub Overpelt op. Naast Jef waren de gebroeders Stevens Alfons en Freddy (Fons en Frits voor de vrienden) samen met Johan Loos, Roger Vandael en Luc Bergs de eerste spelers van de nieuwe club. In het volgende jaar kwam er al versterking zodat de jonge club snel over een achttal spelers beschikte.



En Jef zag dat het goed was!



In het seizoen 1981 – 1982 vond het clubbestuur de tijd rijp om de jeugd volop kansen te geven. Jef Vanbussel startte, met steun van de plaatselijke leerkracht lichamelijke opvoeding Jef Teuwens, een pupillen- en miniemenploeg op. Dat deden ze niet zonder succes! In 1984 moest de miniemenploeg nipt de duimen leggen in de finale van de Beker van België.



En Jef zag dat het goed was!



Met wisselend succes groeide de club stilaan verder uit. Regelmatig kwamen er nieuwe spelers bij maar ook even regelmatig moesten enkele mensen weer afhaken omwille van verschillende redenen. Maar in al die jaren bleef krachtbalclub Overpelt een vaste waarde waar degelijkheid en kwaliteit geen holle woorden zijn. Als enige Limburgse club gingen zij in 2007 opnieuw de uitdaging aan om met jeugdwerking te starten. Daarvoor moeten meestal verre verplaatsingen gemaakt worden maar het is de enige manier om de toekomst te verzekeren. Wij geloven in de jeugd!



Op sportief gebied kende krachtbalclub Overpelt tot nu toe nog geen grote successen. Een positieve mentaliteit en de wil om voor elkaar iets te doen op en naast het terrein, maakt van deze club een vereniging met een hart!



Palmares

1980 – 1981 : miniemen kampioen Limburg

1981 – 1982 : miniemen kampioen Limburg

1983 – 1984 : miniemen interprovinciaal kampioen

2008 – 2009 : miniemen algemeen kampioen herfst- en lentekampioenschap regio Oost

2011 – 2012 : senioren finale Beker van Limburg

2013 – 2014 : senioren halve finale Beker van Vlaanderen

2013 – 2014 : senioren finale Beker van Limburg



Weetjes

krachtbal



Jeugdwerking

In 2007 zijn we opnieuw gestart met een pupillenploeg. De eerste twee jaren schreven we ons in de jeugdtornooien van Oost-Vlaanderen en Antwerpen. Het 2e jaar was al direct succesvol. Onze jongens kroonden zich tot algemeen kampioen herfst- en lentekampioenschap regio Oost in de miniemenreeks. Deze kerels waren klaar om in een stevige competitie mee te spelen. In de 2 volgende seizoenen verplaatsten we ons tweewekelijks naar alle uithoeken van het Vlaamse land met wisselend succes. Sinds 2011 speelt onze jeugdploeg mee in de Limburgse reeks.


Daarnaast is het zo dat wij vanuit krachtbalclub Overpelt aan de lagere scholen initiaties proberen te verzorgen in samenwerking met de krachtbalfederatie. Ook via allerlei sportevenementen tijdens de vakantieperiodes laten we kinderen kennis maken met het krachtbalspel. Eén van de jaarlijkse hoogtepunten is het plaatselijke mini-interscholentornooi in het sportcentrum ‘de Bemvoort’ te Overpelt waar toch gemiddeld zo’n 150 tot 180 kinderen deelnemen. Het enthousiasme is elke keer weer op ieders gezicht te lezen. Op deze manier hebben al vele kinderen mini-krachtbal gespeeld en is hopelijk de stap naar het grote krachtbalspel binnenkort mogelijk! Vanuit onze club namen wij ook jaarlijks deel aan het interscholentornooi in Brugge. Kinderen uit de basisscholen van Overpelt-Lindel en Sint-Huibrechts-Lille en jongeren uit het Sint-Hubertuscollege en Mater Dei brachten al verschillende hoofdtrofeeën mee naar huis.



Palmares

2000: eerste plaats pupillen meisjes nooit aangeslotenen (lagere school Overpelt-Lindel)

2001: eerste plaats miniemen meisjes nooit aangeslotenen (Mater Dei Overpelt)

2002: eerste plaats miniemen meisjes nooit aangeslotenen (Mater Dei Overpelt)

2002: mini-krachtbal pupillen (basisschool Sint-Huibrechts-Lille)

2003: miniemen jongens nooit aangeslotenen (Sint-Hubertuscollege Neerpelt)